Turens forløb

Når alle er mødt op til en klubtur – på det planlagte tidspunkt, er forventningerne store. Man pakker jo ikke rygsæk for ingenting, og turlederen og deltagere har længe set frem til dagen.

En god tur afhænger selvfølgelig både af turlederen og turdeltagerne.

Nu skal vi på tur, vi skal opleve en god rute måske i et nyt område eller et kendt område på en ny årstid. Vi skal være sammen med nye og kendte ansigter og have det sjovt og rart. Vi kommer forhåbentlig gennem ruten uden hindringer. Og hvad med vejret? Har vi husket det hele, og er udstyret i orden? Hvad mon der gemmer sig af oplevelser og overraskelser undervejs?

Der er en forventningsfuld snak undervejs med toget, bussen, bilen eller færgen, til vi når startstedet. Vi får sagt goddag og hej til nye medlemmer, og vi får snakket lidt med de gamle kendinge.

Vandringen begynder. Efter kort tid melder der sig forskellige behov, tøjet er for varmt, der er brug for en kort pause til tøj-justering. Vi fortsætter, og det er rart og nyttigt at vide, at der i løbet af dagen jævnligt er pauser – nogen korte og nogen længere. Måske kan næste pausested allerede nu peges ud, måske er det et af turens højdepunkter.

Turlederen vil ofte holde samling på holdet for at holde tempo og pauser som påtænkt og sådan, at der ikke opstår for stor spredning. Hvis der er kommet hurtigløbere foran, kan det blive besværligt for turlederen.

Hvis det viser sig, at nogen har svært ved at følge med, må turlederen tage stilling til dette i forhold til turens program. Det er ikke morsomt at måtte afvise folk og sende dem hjemad, og det sker da også yderst sjældent. Det kan være en løsning at dele gruppen i 2 hold, som så mødes senere på dagen på et aftalt sted.

Lejrpladsen nærmer sig. Er der vand? Nogle gange må man huske at fylde vandpose eller dunk nogle kilometer inden lejren. Mange foretrækker ”rigtigt” drikkevand, men en klar bæk i skoven kan fint bruges, hvis man sikrer sig på kortet, at der ikke ligger huse længere opstrøms. Er man i tvivl, kan vandet koges eller filtreres.

Fremme ved lejrpladsen er det ganske smart, hvis bålpladsen peges ud først, så teltene kan komme op at stå uden fare for røg eller gnister.

Turlederen er den, der mærker, om alle har det godt undervejs på turen eller i lejren. Vi forudsætter, at alle er selvhjulpne mht. telt, mad, kogegrej osv. Men der kan jo opstå behov for at improvisere, feks. med en teltplads eller manglende udstyr. Er du ny i klubben og har endnu ikke investeret i div. udstyr, kan du kontakte turlederen eller bestyrelsen, som vil prøve at koordinere feks. at du kan dele telt med en.

Der er altid vejledere, der vil være behjælpelige med at lære fra sig om udstyrets rette brug. Har man først lært at indrette sig med påklædning, sovepose osv. på en vintertelttur, er meget nået!

Om morgenen skal man regne med, at det tager 2 timer fra man vågner, til holdet er gået. Det er derfor praktisk, at alle kender tidspunktet for både vækning og afgang. Ikke mindst i større grupper er det praktisk, at der gives besked om afgangstidspunktet, også ved pauser.

Endagsture kan give de samme, fine oplevelser som  weekendture. På grund af transport og økonomi bliver endagsture ofte lagt på Sjælland, hvor weekendture ofte går til Sydsverige.