Udstyr til vandring

God rygsæk

En rygsæk der sidder godt betyder utrolig meget.
Det kan derfor godt betale sig at investere nogle penge her. Især rygsækkens vægt bør der tages hensyn til, da denne ikke kan ændres, når investeringen først er gjort. Vær dog opmærksom på, at bæresystemet ofte bliver mere spinkelt for de lettere og mindre rygsække. HUSK på, at en rygsæk sjældent er vandtæt. Det er derfor en god ide at pakke i plastikposer og/eller investere i et rygsækovertræk.

Gode vandrestøvler

Gode vandrestøvler er ligesom rygsækken ret afgørende for, om du har haft en god eller dårlig tur. Det kan derfor godt betale sig at ofre lidt ekstra her.

Telt

Teltet er ofte en af de tungeste dele du medbringer på tur. Overvej derfor, hvor lille et telt du kan nøjes med – vægt vs. sovekomfort!

Liggeunderlag

Den bedste komfort fås med et oppusteligt liggeunderlag. Dette er lidt tungere end et almindeligt Karimat-underlag. Om vinteren kan det være godt med en lidt tykkere udgave, evt. 2 underlag: et almindeligt og et oppusteligt, idet kulden oftest kommer nedefra.

Sovepose

Det er vigtigt med en god og varm sovepose. Hvis du fryser hele natten, er du træt og uoplagt den næste dag. Men tænk over dit behov, inden du farer ud og køber en dunsovepose, der går ned til minus 30 grader og koster 6000 kr. Den bliver hurtigt alt for varm og alt for tung. Tager du primært på ture i sommerhalvåret og en enkelt vintertur eller to,  køb da f.eks. en 3-sæsons sovepose og suppler med en fleecelagenpose eller ekstra sovepose.

Lagenpose

Er god, da den beskytter din sovepose og er lettere at vaske. Fås både i bomuld og silke. Bomuldslagenposerne er ganske udmærkede, sy evt. et gammelt dynebetræk om. Silkelagenposer hører til den luksus, som du kan ønske dig i julegave. Fordelen ved silkelagenposen er, at den er lettere end en af bomuld.

Kogegrej, dyb tallerken, ske og krus

Termokande

Specielt på sene efterårsture, vinterture og tidlige forårsture er det rart med noget varmt at drikke i pauserne. Men HUSK en termokande er tung, vælg f.eks. en halvliters model.

Vandpose / dunk

Der er vigtigt at have vand til pauserne, ligesom det enkelte gange kan være nødvendigt at medbringe vand til lejrpladsen. Spørg evt. turlederen om, hvor langt der er mellem vandposterne.

Lygte

Det er rart med en lille lygte, når du om aftenen skal finde noget i rygsækken i et mørkt telt eller måske skal på toilettet. Specielt på vinterture, hvor madlavning og teltslagning ofte sker i mørke, er det praktisk med en pandelampe, så du har begge hænder fri.

Sokker

Det er vigtigt at have et par ekstra tørre sokker med, som man kan tage på, når man kommer frem til lejrpladsen. Det anbefales at vandre i enten uldsokker eller sokker, der er fremstillet specielt til vandring. Bomuldssokker kan ikke anbefales.

Tøj

Her er kodeordet LAG PÅ LAG. Det er ubehageligt både at fryse eller at have det for varmt. Det er derfor vigtigt med flere lag, som du kan tage af og på. Ofte tales der om 3 lag – inderst et tyndt lag uld eller svedtransporterende undertøj (IKKE bomuld, da du hurtigt bliver kold og klam), herefter et isolerende lag, f.eks. fleece eller uld, yderst et vejrbestandigt lag, dvs. vind- og vandtæt, men helst åndbart. HUSK, at du ikke behøver et sæt rent tøj til hver dag, men at det omvendt kan være rart med et sæt tørt tøj, hvis ud bliver våd.

Varm trøje

Det er vigtigt med en varm trøje til pauser og om aftenen. Det bliver hurtigt koldt, når du sidder stille. Selv om sommeren kan det blive koldt, når solen først er gået ned. En fleecetrøje er at foretrække, da den er meget varm i forhold til vægten og iøvrigt tørrer hurtigt.

Handsker og hue

Specielt på sene efterårsture, vinterture og tidlige forårsture er en hue og et par handsker rare at have med. Handsker med halve fingre kan være rigtig gode om vinteren, når der skal laves mad eller teltet slås op.

Toiletsager og et lille håndklæde

Det er rart at få tænderne børstet eller at få lidt vand i hovedet, selv når man er på tur. Men der er ingen grund til at tage den store toilettaske med, du får den alligevel ikke brugt. Vådservietter er anvendelige til at friske lidt op. Et almindeligt bomuldshåndklæde er både tungt og længe om at tørre. Kunststof-håndklæder er derfor bedst, f.eks. kan du sy 4-6 kunststof-køkkenklude sammen (vask dem et par gange inden, så de suger). Tænk på, at du er ude hele tiden, når du er på tur, og at solcreme derfor er vigtigt. Vabelplaster er en god idé at tage med – også selv om du ikke plejer at få vabler!

Toiletpapir

Der er ofte ikke et toilet i nærheden, og toiletpapir er derfor godt at have med. Husk på, at det ikke er smart at efterlade papir i naturen – der kommer nogen efter dig! Tag f.eks. en lighter med til at brænde det, grav det ned eller tag det med i en pose (en hundelortepose er velegnet til dette).

HUSK VÆGTEN – DU SKAL SELV BÆRE DET HELE !!!
En pakket rygsæk til en weekendtur i sommerhalvåret bør ikke veje meget over 15 kg. En veltrænet kvinde bør maksimalt bære en tredjedel af sin egen vægt.

VEJRET

Specielt om vinteren kan temperaturforskellene være store, også selvom du blot tager over på den anden side af Øresund.