Proviant til vandring

Mad

HUSK du spiser mere, når du er ude hele dagen og bevæger dig. Tag mad med, der er nemt, hurtigt at tilberede og ikke vejer for meget. Undgå at bære på anden væske end det vand, du tanker op undervejs. F.eks. vejer og fylder dåsemad utroligt meget. Overvej også, hvor meget du spiser pr. dag, der er ingen grund til, at du slæber en masse ekstra mad med. Dog kan ekstra portioner af sikkerhedsmæssige grunde være nødvendige, hvis du er ude under mere ekstreme eller isolerede forhold. Dette er dog sjældent tilfældet på almindelige weekendture. Maden bør være nærende og mættende, f.eks. grød til morgenmad – 2 skiver franskbrød mætter i ca. 30 sek. Her er nogle forslag til morgenmad, frokost og aftensmad:

Morgenmad

Varm havregrød er godt til kolde morgener, du kan evt. peppe den lidt op med rosiner. Müsli er også godt og mættende. Müslien kan blandes med mælkepulver, så der kun skal tilsættes vand. Sødmælkspulver fås i friluftsbutikker, alternativt kan du købe skummetmælkspulver i flere dagligvarebutikker.

Frokost

Knækbrød er mættende og vejer ikke meget. På kortere ture f.eks. weekendture kan du medbringe rugbrød, som også er mættende og ikke så tørt som knækbrød.

Som pålæg skal du igen vælge det, der ikke indeholder for meget vand og som kan holde sig: pølse, jo tørrere, desto mere holdbar; frugtpålæg, tør ost, hårdkogt æg (kun til 1. dag). Holdbarheden er selvfølgelig mere kritisk, jo varmere det er. I dag kan man også købe små dåser med leverpostej, makrel mm., som også kan medbringes, så frokosten ikke bliver alt for kedelig.

Alternativt kan du vælge at smøre madpakker hjemmefra med “holdbart” pålæg. Dette er især en fordel, hvis vejret forventes at blive koldt eller dårligt.

Aftensmad

Frysetørrede færdigretter er den lette løsning, både håndteringsmæssigt og vægtmæssigt. Disse kan købes i friluftsbutikker. Desuden har almindelige supermarkeder ofte pulversuppe og frysetørrede pastaretter – endda til en mere fornuftig pris!

Til den første eller anden aften kan du medbringe en hjemmelavet ret eller andre friske varer, som du tager med i frossen tilstand.

Ekstra energi

Det kan være godt med lidt ekstra energi til de små pauser, f.eks. chokolade, slik, tørret frugt, energibar, müslibar, kiks, energidrik-pulver.

Varme drikke

Især i de kolde årstider er det rart at få en kop varm kaffe, te eller chokolade, som alle findes i pulverform, hvor der blot tilsættes varmt vand.